Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество23 Мая 2024, 17:35

Вперше з початку війни: у Львові видали нагороди нащадкам нових Праведників народів світу

праведники народів світу, україна
Фото Facebook: Ізраїль в Україні - Israel in Ukraine

Сьогодні, 23 травня, у Львові, вперше від початку війни в Україні, була проведена церемонія нагородження Праведників народів світу. 

Нагородження провели посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський за участі очільника Львівської міської адміністрації Андрія Садового та голови обласної адміністрації Максима Козицького.

Дипломи та нагороди були вручені нащадкам двох жителів Львівської області, які рятували євреїв у роки Голокосту.

Звання Праведників народів світу присвоєно: Комарницьким Михайлу і Анні та їхній дочці Галині з Львівської області (нагороду отримала Марія Ольберт, донька Галини); Пахольчукам Іоні та Ірині, мешканцям Волинської області (нагороду отримав племінник Валерій Пахольчук).

Також звання присвоєно Банько (Кулембі) Юлії з Тернопільскої області та Романиці Михайлу з Івано-Франківської області, однак через поважні причини їх запрошені родичі не змогли прибути на церемонію.

Марія Ольберт, донька Галини та її батьків Михайла і Анни Комарницьких, яким присвоєно звання Праведника народів світу, розповіла про ті часи, коли її родичі, попри надзвичайну небезпеку бути страченими, врятували єврейку Хаву.

Церемонія відбулась за участі Почесних консулів іноземних держав у Львові, керівників міста та області, представників єврейських організацій та різних середовищ Львова, родичів Праведників народів світу.

До слова, попередня церемонія нагородження у Львові відбулась у 2020 році — тоді вшанували шість родин зі Львова, Львівської, Волинської та Рівненської областей, чиї рідні визнані Праведниками народів світу.  

Зауважимо, сьогодні 2691 українця визнано Праведником народів світу. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними та невідомими. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції. Загалом є понад 28 тисяч Праведників народів світу з понад 50 країн світу.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать