Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество28 Июля 2022, 12:32

Вулицю Лева Толстого у Березному пропонують перейменувати на Староєврейську

Вулиця Лева Толстого, березне
Вулиця Лева Толстого, де жили євреї Березного / Фото Facebook: Березне Краєзнавчий Музейчик

В рамках декомунізації та дерусифікації українських топонімів у місті Березному (Рівненьська область) та околицях тривають обговорення щодо перейменування низки вулиць.

Серед переліку — вулиця Лева Товстого, названа на честь російського письменника.

Березнівський краєзнавчий музей долучився до обговорень і запропонував перейменувати цю вулицю у Староєврейську, бо вона тісно пов’язана з історією та долею єврейської спільноти міста:

Вулиця знаходиться в центрі старого єврейського кварталу. В минулому наше містечко — це відомий світові штетл (місто на їдиш).

Єврейський соціум міста в міжвоєнний період складав більше 70 відсотків, в місті було 3 синагоги, школа, бібліотека, театр, виходила газета на їдиш. Березне мало відому світові хасидську династію Печеніків, яка нараховувала 7 поколінь. Березнівські євреї пережили Голокост двічі. Перший раз — в 1942році, коли німці повністю знищили єврейську громаду, тоді розстріляли майже 4 000 євреїв (врятувались лише близько 100 чоловік).

Вцілілі березнівські євреї в 1954 році видали книгу спогадів «Мій штетл Березне», яка розміщена на сайті Голокосту США (на їдиш, 189 сторінок). І в цьому році виповнюється 80 років з часу трагедії березнівських євреїв. Другий Голокост був уже за радянської окупації, коли в місті зруйнували синагоги, знищили старий єврейський цвинтар (мацеви використали для будівництва адмінбудівель) і стерли саму пам’ять про те, що ця громада колись жила в нашому місті. Були знищені не лише люди — знищена місцева єврейська культура, знищена пам’ять про те, що ця культура століттями була невід’ємною частиною культури нашого міста.

В музеї зазначають, що якщо в центрі міста з’явиться вулиця Староєврейська, це буде свідченням того, що тут пам'ятають своє багатонаціональне минуле.

Березнівська міська рада закликала мешканців міста долучатися до обговорень. Пропозиції щодо перейменування вулиць та провулків можна надсилати до 1 серпня 2022 року на електронну адресу: [email protected].

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать