Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество18 Сентября 2024, 13:36

Від повеней у Європі постраждала нещодавно відреставрована старовинна синагога у Чехії

синагога, крнов, чехія, повінь
Фото Facebook: Federace židovských obcí v ČR

Нещодавно відреставрована синагога з двома вежами в Крнові (Чеська Республіка) на кордоні з Польщею, постраждала від руйнівних повеней, які спустошили частини Центральної Європи. 

Єврейські організації опублікували фото, на яких видно затоплену святиню. Наразі немає повної інформації про пошкодження.

Це був другий раз, коли повінь вразила будівлю, яка сьогодні є частиною Мережі 10 зірок відродженої єврейської спадщини в Чехії. Синагога (тоді використовувалася як архів) сильно постраждала під час руйнівної повені 1997 року.

Синагога в Крнові була спроєктована архітектором Ернестом Латцелем і урочисто відкрита 5 червня 1872 року. Це одна з трьох синагог, що залишилися в Моравсько-Сілезькому краї Чехії (інші знаходяться в Новому Їчині та Чеському Тешині).

Зовнішній вигляд синагоги виконано в стилі романського Відродження, а інтер'єр пронизаний мавританськими елементами та має красиву кесонну стелю. У 1898 році в синагозі був встановлений орган місцевої фірми братів Рігер.

синагога, крнов, чехія, повінь

Синагога діяла до 1938 року, коли німці окупували Крнов. Вона уникнула руйнування під час Кришталевої ночі, але під час Другої світової війни її використовували як ратушу. Після війни синагога використовувалася як склад, а потім з 1960 року в ній розміщувався районний архів до 1997 року, коли вона постраждала від повені. У 1994 році будівля була повернута у власність єврейської громади Оломоуца.

Громадські активісти зуміли провести деякі ремонтні роботи і в 1999 році заснували Асоціацію синагоги Крнов, яка мала на меті зберегти будівлю як культурний, релігійний та освітній заклад, і яка керує синагогою та програмує її діяльність сьогодні.

Федерація єврейських громад перейшла у власність громади у 2004 році, і в наступні кілька років відбувся подальший ремонт.

Після 2009 року синагога була включена до великого фінансованого ЄС проекту «10 зірок відродження єврейських історичних будівель» , який передбачав реставрацію синагог у 10 містах по всій Чеській Республіці (плюс відповідні єврейські будівлі в п’яти містах).

Проєкт реставрації синагоги у Крнові був завершений та урочисто відкритий у червні 2014 року.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать