Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество11 Апреля 2024, 17:45

Хасиди в Умані відзначили день народження раббі Нахмана та помолилися за Україну

умань, хасиди
Фото komersant.info

Днями брацлавські хасиди в Умані (Черкаська область) відсвяткували день народження цадика раббі Нахмана.

У 2024 році виповнюється 252 рік з дня народження цадика Нахмана. Засновник брацлавського хасидизму заповідав: той, хто приїде на його могилу у цей день, обов’язково отримає подарунок.

На святкування до Умані приїхали близько 2000 брацлавських хасидів.

умань, хасиди

Виконавча директорка БФ «Історико-культурний центр міста Умань» Ірина Рибницька розказала, що традиційно паломники, приїжджаючи на могилу цадика в Умані, готують святковий торт, співають та моляться. В той же час війна в Україні паломників не лякає, адже вже третій рік вони приїжджають сюди попри всі застереження. Знаючи про трагічні події, що відбуваються в Україні через російське вторгнення, брацлавські хасиди моляться на священному для себе місці, щоб у країні нарешті запанував мир.

умань, хасиди

Українські правоохоронці традиційно забезпечували публічний порядок на території проведення паломництва. На гостей Умані поширювалися всі обмеження, пов’язанні з воєнним станом, які діють на території України. Серед яких, перевірка документів на блокпостах та комендантська година, яка діє в період часу з 00:00 до 5:00.

Нахман, який потім стане духовним вождем і засновником брацлавського хасидизму, народився в 1772 році на Поділлі. Його прадідом по материнській лінії був великий Ісраел Баал Шем Тов — Бешт, засновник хасидизму. Хлопчик ріс у хасидському середовищі і, за переданнями, дуже рано відчув у собі духовний поклик. Про сумлінність і ревність, з якою Нахман студіював Тору й Талмуд, ходили легенди. У 14 років Нахман одружився (дуже ранні шлюби не були тоді рідкими у єврейському середовищі) і переїхав у дім тестя. Раббі Нахман був знавцем Тори й Каббали та з раннього віку здобув славу великого праведника й мудреця. Незадовго до бар-міцви (13 років) він склав збірку афоризмів на теми різноманітних проявів єврейського духовного життя «Книга моральних якостей».

Наступного разу приблизно така ж кількість паломників очікується на Песах, який цьогоріч відзначається 22-30 квітня, а найбільша кількість очікується на єврейський Новий рік — Рош а-Шана, 2-4 жовтня.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать