Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество10 Августа 2022, 18:12

Хасиди вірять в ЗСУ і чекають перемоги України — представниця Фонду імені Рабі Нахмана

Ірина Рибницька
Ірина Рибницька / Скриншот YouTube: Суспільне Черкаси

Юристка Міжнародного благодійного фонду імені Рабі Нахмана Ірина Рибницька відповіла в інтерв’ю «Суспільному Черкаси» на найпопулярніші питання щодо майбутнього паломництва брацлавських євреїв до Умані.

Вона розповіла, що цьогоріч в Умані очікується від 5 до 15 тисяч прочан-хасидів.

Це набагато менше, ніж було кожного року ще до початку епідемії коронавірусу. Зазвичай приїжджало від 30 до 50 тисяч паломників.

Ірина Рибницька

Також Ірина Рибницька поділилася, що хасиди стурбовані ситуацією щодо повномасштабної війни в Україні.

У Фонді імені Рабі Нахмана розробляють сайт, на якому буде розміщуватися інформоція для паломників про поточну ситуацію в Україні й особливості паломництва цього року до міста Умань.

Ірина Рибницька також пояснила, чому для хасидів важлива саме фізична присутність на місці прощі і чому онлайн-формат участі для цього не підходить.

Цадик Нахман вказав у своєму вченні, що кожний хасид повинен відвідати його могилу, та на Рош а-Шана вони бажають саме молитися на його могилі на території старовинного кладовища, тому в даному випаду значення має саме відвідання Умані і цього святого для них місця.

У хасидів немає як такової служби, як це заведено у християн, особливістю є саме те, що вони повинні відвідати це місце, тому питання проведення якихось онлайн-трансляцій не постає та на є актуальним.

Ірина Рибницька

Говорячи про підготовку до паломництва, представниця Фонду розповіла, що місце прощі в Умані вже проходило перевірку комісії, і що паломники та організатори заходу будуть дотримуватися її рекомендацій та встановлених правил безпеки.

Ірина Рибницька підкреслила, що брацлавські хасиди приїжджають звідусіль не заради святкування, а заради молитви і дотримання традицій.

Цьогоріч особливістю паломництва є те, що повинні приїхати лише ті, які дуже-дуже хотять відвідати Україну і вважають це своїм обов’язком. Ми чекаємо на релігійну громаду, яка не вважає, що це повинно бути пишним святкуванням.

Ірина Рибницька

Пані Рибницька зазначила, що хасиди підтримують Україну: вони молилися за мир в Україні ще до початку повномасштабної війни, підготували та ділилися з мешканцями Умані бомбосховищами, надавали вимушеним переселенцям безкоштовне житло в готелях та безплатне харчування і ліки.

Напевно, ніхто наразі, в такий ситуації, не хоче настільки так приїхати в Україну, як паломники-хасиди. Тому для них Рош а-Шана відбудеться в будь-якому випадку, вони будуть намагатися приїхати та відвідати могилу свого праведника.

Вони вірять в ЗСУ. Це також підтверджує той факт, що бажать приїхати, та взагалі вони дуже чекають перемоги України.

Ірина Рибницька

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю