Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество04 Апреля 2023, 10:57

Яд ва-Шем представив 8-метрову «Книгу імен» на згадку про 4,8 мільйонів жертв Голокосту

яд вашем, яд ва-шем, книга имен, книга імен
Фото Facebook: Yad Vashem: World Holocaust Center, Jerusalem

У зв'язку з наближенням Дня Катастрофи та героїзму європейського єврейства, музей Голокосту «Яд ва-Шем» в Єрусалимі представив велику книгу, що містить імена 4,8 мільйонів євреїв, що загинули під час Другої світової війни, і ще близько трьохсот тисяч імен будуть додані в найближчі кілька років.

яд вашем, яд ва-шем, книга имен, книга імен
Фото Facebook: Yad Vashem: World Holocaust Center, Jerusalem

За оцінками експертів, остаточна кількість записаних імен становитиме близько 5,1 мільйона, це означає, що сотні тисяч жертв Голокосту залишаться неврахованими. Хоча експерти вважають, що кількість загиблих від рук нацистів та їхніх посібників становить близько 5,8 мільйона людей, у єврейській свідомості закріпилася округлена цифра у 6 мільйонів.

яд вашем, яд ва-шем, книга имен, книга імен
Президент Ізраїлю біля Книги імен Яд ва-Шем / Фото Facebook: Yad Vashem: World Holocaust Center, Jerusalem

Усі імена доступні на офіційному сайті «Яд Вашем» і є результатом десятиліть досліджень, збирання рукописів, щоденників та інших документів часів Другої світової війни. Куратор проекту Олександр Абрахам каже, що джерела додаткових імен жертв можуть вичерпатися протягом кількох років.

З часом покоління тих, хто був там, природно пішли з життя, і немає іншого способу дізнатися про їхні імена.

Ми підтримуємо контакт із різними архівами, які займаються збереженням історичних даних такого роду, але ми на межі того, що ці можливості будуть вичерпані. Збір імен загиблих дітей — найскладніше завдання, оскільки вони були розлучені зі своїми батьками, і їхні імена ніколи не були вказані в жодному документі. Нацисти хотіли, щоб ці імена були втрачені для історії, тому кожне враховане ім'я — це перемога.

Олександр Абрахам

Голова Яд ва-Шем Дані Даян каже:

У кожного загиблого єврея було ім'я, історія та особистість. Вони були безіменними тінями, позбавленими індивідуальності, як цього хотіли нацисти. Ми повинні використовувати всі можливості, щоб зібрати всі можливі імена. Ця книга дозволить кожному торкнутися цих імен і згадати про глибоке переживання втрати єврейським народом.

Дані Даян

Імена у книзі супроводжуються зазначенням місця народження кожної людини, дати її народження та місця загибелі, якщо ці дані відомі. Сама книга досить велика, її загальна товщина становить майже 8 метрів. Такий розмір покликаний позначити колективні втрати, які зазнало людство. Оскільки повний список імен ніколи не буде відомий, останні сторінки книги залишаються порожніми на згадку про них.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать