Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество12 Апреля 2024, 16:26

Завершено роботу над вітражами для головної синагоги Буковини — ФОТО

синагога, чернівці, вітраж
Фото c4.com.ua

Митець з Чернівців, Анатолій Федірко, виготовив вітражі для старовинної синагоги Буковини, якій вже понад сто років. Робота над цим проектом тривала понад два роки.

Анатолій Федірко

Перший і найбільш складний рівень митець завершив саме перед початком війни. Це два великі круглі вітражі, кожен з діаметром майже два метри. Вони відомі як «12 колін Ізраїлю» і символізують племена, які були нащадками 12 синів патріарха Якова.

синагога, чернівці, вітраж

синагога, чернівці, вітраж

На другому рівні, який складається з напівовалів, зображені святі місця Ізраїлю: Стіна Плачу в Єрусалимі, гробниця Рахілі, пейзажі. На інших вітражах, всього вісім, можна побачити плоди Ізраїлю: жито, пшеницю, інжир, гранат, виноград, оливки та фініки.

Найважче було зробити вітраж із зображенням жита і пшениці. Допоміг досвід, бо навіть за радянських часів був чітко врегульований вигляд жита і пшениці в мистецтві. Пшениця має прямі верхні частини волосинок, а у жита вони розширені. Знанням цих тонкощів я навіть здивував одного з рабинів відновленої Садгірської синагоги – однієї з найбільших в Україні. Для неї я також десять років тому виготовив вітражі.

Анатолій Федірко

У восьмому вітражі на нижньому рівні, який символізує плоди Ізраїлю — фініки, митець використав понад 125 фрагментів скла різних кольорів.

Мені довелося вивчати природу Ізраїлю дуже ретельно, адже кожен плід має різну форму листя. Сподіваюся, головна синагога Буковини тепер буде гарнішою, ніж будь-яка інша у світі. Хочеться для Чернівців зробити все якнайкраще, адже я тут народився.

Анатолій Федірко

Цікаво, що у цій синагозі, яка існує понад сто років, колись також були вітражі. Проте за часів СРСР їх знищили, а саму синагогу перетворили на фабрику. Коли ж приміщення було повернуто єврейській громаді, вони вирішили відновити вітражі, але жодного фото з ними не залишилося. Однак люди зберегли у пам'яті, як вони виглядали, і на основі цих спогадів їх відтворили.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать