Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество10 Мая 2024, 15:06

Зниклі 80 років тому роботи художника, жертви Голокосту, повертаються до Парижа

арі лошаков, арі лочаков
Фото sfstandard.com

Картини Лошакова потрапили до Сан-Франциско загадково, і після підтвердження автентичності готуються до повернення

Співробітник порту Сан-Франциско (США) Джермейн Джозеф натрапив на деякі витвори мистецтва просто під час прогулянки набережною у травні 2022 року.

Загалом 48 малюнків, гравюр та мальовничих робіт було розкладено на лавці, деякі з них притиснуті камінням, щоб не забрало вітром.

Разом із колегами він зібрав ці витвори мистецтва та відвіз їх до портового офісу. Співробітники порту хотіли дізнатися, звідки це все взялося. Але жодних зачіпок не було. Місцева поліція заявила: у них немає повідомлень про вкрадені чи зниклі витвори мистецтва. Також не було записів відеоспостереження.

Тоді портові працівники вирішили уважно розглянути картини та деталі, спільні для більшості з них: це виявилися дати між 1920-м та 1941 роками та підпис «Лошаков».

Арі (Аркадій) Лошаков народився 1892 року в єврейській родині в місті Оргєєв (Орхей) у Бессарабії (яка тоді входила до складу Російської імперії, сьогодні — територія Молдови, — ред.). Він служив офіцером у роки Першої світової війни, а 1920 року поїхав до Парижа, щоб зайнятися мистецтвом.

Лошаков виставлявся на деяких престижних мистецьких виставках у Парижі, підробляючи при цьому неповний робочий день у фотостудії, щоби вижити.

Коли вибухнула Друга світова війна та нацистські війська окупували Париж, Лошаков змушений був ховатися. Він помер від голоду та хвороб у жовтні 1941 року.

З того часу про нього майже не згадували, за рідкісним винятком.

Паризький письменник Херш Фенстер написав про Лошакова у своїй книзі 1951 року «Наші замучені художники». Опублікована на ідиші з передмовою Марка Шагала, вона розповідала історії євреїв — послідовників Паризької школи (термін для позначення групи художників, що включала Пабло Пікассо, Амедео Модільяні, Жоана Міро та інших, які приїхали до Парижа на початку 20 століття). 

Фотографії його робіт, що зберігаються в Будинку-музеї борців гетто на півночі Ізраїлю, допомогли підтвердити справжність нещодавно виявлених творів художника.

У січні 2024 року міська рада Сан-Франциско прийняла постанову про передачу знахідок до Музею єврейського мистецтва та історії – найбільшого у Франції музею єврейської культури. 

Перш ніж повернути роботи художника до Парижа, порт планує виставити їх, але поки що не оголосив, коли і де.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать