Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Экономика и бизнес24 Июля 2024, 15:35

Ізраїль пропонує Україні розвивати очистку стічних вод та опріснення морської води

торгово-промислова палата україни, агросектор, вода
Учасники конференції «Ізраїльські технології водопостачання та агросектору — досвід для України» / Фото minagro.gov.ua

Ізраїль пропонує Україні зосередитися на розвитку очистки стічних вод та опрісненні морської води для відновлення системи меліорації на півдні України після руйнування Каховської ГЕС

Про це повідомив «Інтерфакс-Україна», публікуючи підсумки конференції у Торгово-промисловій палаті України.

Ізраїль перетворив екологічну загрозу в цінний ресурс. Країна, яка знаходиться в пустелі, повторно використовує близько 450 мільйонів кубічних метрів очищених стічних вод — це половина потреб сільського господарства у воді, 90% очищених стоків йде на зрошення. Загалом очищені стоки покривають 25% всіх потреб Ізраїлю у воді, ще 25% припадає на опріснену воду і 50% — на прісну воду.

Денис Гамзін

Проєктувальник Управління водним господарством Ізраїлю

За його словами, у найближчі 25 років частка очищених стоків у аграрному споживанні Ізраїлю зросте до майже 70%.

Ізраїль посилює контроль за якістю очистки стічних вод і розширює практику вторинного та третинного використання очищених стоків.

Денис Гамзін

Ізраїль також активно розвиває заводи з опріснення морської води. 

Зараз в Ізраїлі працює три великих заводи з опріснення морської води потужністю 400 мільйонів кубічних метрів. У наступні 10 років буде запущено ще 4 заводи, а потужність переробки зросте до 1200 мільйонів кубічних метрів.

Денис Гамзін

За словами Дениса Гамзіна, Україна має великий потенціал з використання для потреб сільського господарства, в першу чергу, очищених стічних вод, та морської води. Велика територія дозволяє обрати раціональні місця для розміщення заводів з очистки та опріснення, на відміну від Ізраїлю, де через дефіцит територій заводи розміщуються не поряд з джерелами вод, а там, де є вільна територія — іноді у центрі країни.

Йонатан Цадка, директор департаменту економічних справ Азії та Євразії МЗС Ізраїлю відзначив, що сучасні технології з очистки води з’явились завдяки політиці Ізраїлю з розвитку інновацій. За його словами, Ізраїль зосереджений на інноваційних напрямках, особливо в тих обставинах, в яких опинилася держава.

Є національні плани, які дозволяють всьому населенню зосередитись на створенні проривних технологій і які будуть дуже важливими в майбутньому. Одним зі спонукаючих факторів є кліматичні зміни. В цьому напрямку Ізраїль має певну перевагу, нові виклики підсилюють нашу стійкість. Зараз ми зіштовхнулись з питаннями міграції закордонних працівників та змін ланцюгів поставок.

Йонатан Цадка

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня зазначив, що питання ефективного використання водних ресурсів та пошук нових джерел води для іригації є важливим для України.

Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков зазначив, що Ізраїль під час війни показує один з найкращих результатів.

Досвід цієї країни буде дуже корисним для України.

Геннадій Чижиков

Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський повідомив, що 16-19 вересня 2024 року у Єрусалимі пройде конференція Watec Israel.

Це унікальна можливість побачити різні технології, які багато років працюють у різних країнах, і можуть бути корисні Україні.

Міхаель Бродський

За даними Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм України, руйнація Каховської ГЕС на тривалий час залишила без джерела зрошення 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% — в Запорізькій та 30% — у Дніпропетровській областях. Не можуть використовуватись загалом понад 350 зрошувальних насосних станцій та близько 1,1 тисяч кілометрів меліоративних каналів.

За даними Міністерства екології та природних ресурсів України, у 2021 році обсяг скинутих стічних вод склав 4,686 мільярди кубічних метрів, з яких 58% були нормативно-чистими, 30% нормативно-очищеними і 12% — забрудненими.

Як повідомляли JewishNews раніше, конференцію «Ізраїльські технології водопостачання та агросектору — досвід для України» організували Торгово-промислова палата України, Посольство і Торговельно-економічна місія Держави Ізраїль в Україні. В конференції взяли участь близько 170 агровиробників з України та Ізраїлю.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю