Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество04 Апреля 2024, 11:28

Сенсаційна знахідка: пожежа у старій синагозі Кузьмина відкрила старовинний стінопис — ФОТО

синагога, кузьмин, стінопис
Фото ukrainaincognita.com

Під час експедицій у рамках проєкту «Могили предків», який проводить ГО «Україна Інкогніта» та Відділ культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради, у квітні цього року у центрі уваги проєкту — село, а колись містечко Кузьмин, Городоцької громади Хмельницької області.

У межах проєкту досліджуються не лише некрополі, але й інші пам’ятки, і вже було виявлено кілька відкриттів, часом — сенсаційних. Про це повідомила ГО «Україна Інкогніта».

Так, єврейський цвинтар у Кузьмині, що діяв від початку 18 та до середини 19 століття, вразив як непрохідними хащами, так і досить фактурними надгробками. Більшість із них вкриває товстий шар моху. Це дуже гарно виглядає, але щоби все це розчистити і зафіксувати, необхідно кілька десятків волонтерів і щонайменше повноцінний день важкої праці.

кузьмин, єврейське кладовище

Із відкриттів під час експедиції було виявлено дуже нетиповий надгробок у вигляді саркофагу. Якщо надгробки у вигляді плоских стел чи «чобітка» є звичними для цієї частини Поділля (у таких населених пунктах як Сатанів, Тарноруда, Городок, Кузьмин, Смотріч, Шарівка, Китайгород тощо) то «саркофаги» є лише на старому єврейському цвинтарі Кам’янця-Подільського. Дослідники збираються повернутися до неї пізніше і ретельно розчистити епітафію та перекласти напис.

кузьмин, єврейське кладовище

Але справжнє сенсаційне відкриття вдалося зробити у старій мурованій синагозі (перша половина 19 століття). У 1930-х роках божницю закрили та перетворили на склад. Тоді ж у ній пробили нові двері, щоби зручно було під’їздити з боку містечка, а первісний вхід, з боку долини Смотрича, — замурували.

кузьмин, синагога

Там, де пробили нові двері, колись був Арон а-Кодеш — декорована ніша-шафа, де зберігалися Сувої Тори. До оздоблення Арон а-Кодешу входив також стінопис довкола нього. Пізніше радянськими ремонтниками цей стінопис було забілено.

Після невдалої спроби зробити тут колгоспну пекарню (кінець 1970-х) споруда стояла пусткою і, як це часто буває у таких випадках, перетворилася на звалище. Років 6-7 тому це сміття загорілося. Стіни уціліли, але дах було знищено повністю. Саме ця пожежа і розкрила сенсаційну знахідку.

кузьмин, синагога, стінопис

Як з’ясували дослідники, вогонь не лише знищив перекриття і дах, але й ліквідував частину радянських нашарувань, завдяки чому відкрилася частина стінопису, що оздоблював колись Арон а-Кодеш. Поки що видно лише фрагменти якогось рослинного оздоблення. Можливо, під уцілілою побілкою ховається і щось цікавіше.

Операційний директор Об’єднаної єврейської общини України і дослідник єврейської спадщини Віталій Камозін прокоментував це «Україні Інкогніта» так:

В Україні лише у лічених старовинних синагогах збереглися Арон а-Кодеші, чи принаймні їх залишки. Знахідка в Кузьмині — це справжня сенсація і вона, без перебільшення, є унікальною. Після нашої Перемоги ОЄОУ обов’язково повернеться до цієї теми. Потрібно повністю розчистити стінопис і провести консервацію розписів.

Віталій Камозін

Операційний директор Об’єднаної єврейської общини України

Раніше Jewish News повідомляли, що у Об’єднана єврейська община України встановила два пам’ятних знаки на місці старого та «нового» єврейських кладовищ у Кузьмині. Пізніше учні Кузьминського ліцею спільно з вчителями вшанували пам'ять жертв Голокосту покладанням квітів до одного з цих меморіалів.

«Могили предків» — спільний проєкт ГО «Україна Інкогніта» та Відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради, що реалізується під патронатом міського голови Неоніли Андрійчук, започаткований восени минулого року. Мета — дослідити всі старовинні некрополі Городоччини (українські, польські та єврейські), аби показати багатогранну та багатонаціональну культуру Поділля. За цей час дослідниками було зроблено низку відкриттів, у тому числі з загальнонаціональним та міжнародним резонансом.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать