Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество18 Ноября 2022, 11:45

Викрадену нацистами картину Марка Шагала продали на аукціоні в США за майже 7,5 млн дол

Картина Марка Шагала «Портрет батька»
Картина Марка Шагала «Портрет батька» / Фото news.zerkalo.io

Картину Марка Шагала «Батько», яку викрали нацисти у Голокост, але потім Франція повернула нащадкам власника, продали за 7,4 мільйона доларів на аукціоні в Нью-Йорку.

Як повідомляли JewishNews раніше, цей витвір мистецтва був в числі 15 робіт, повернутих Францією нащадкам власників після Другої світової війни.

Картину продали в аукціонному домі Phillips під час сезону осінніх аукціонів.

Полотно Шагала «Батько», написане в 1911 році маслом, було придбано в 1928 році польсько-єврейським майстром скрипок Давидом Сендером, який втратив своє майно, коли був змушений переїхати до гетто Лодзі.

Депортований до Освенціма, де його дружину та доньку було вбито, майстер скрипок вижив і переїхав до Франції в 1958 році, де він помер у 1966 році, так і не повернувши собі картину.

Тим часом робота знову з’явилася на виставках, і виявилося, що її купив сам Марк Шагал між 1947 і 1953 роками — не знаючи її походження.

Після того як художник, який народився в Російській імперії у єврейській родині, помер у Франції в 1985 році, картина «Батько» увійшла до національних колекцій у 1988 році, а потім була призначена до Центру Помпіду та зберігалася в Музеї єврейського мистецтва та історії в Парижі.

Після повернення картини нащадки вирішили виставити її на аукціон.

Phillips не розкрив подробиць про те, хто купив роботу, що є звичайною практикою серед аукціонних будинків.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать